Ontdek je plek

Ontdek je plek

Iedereen heeft talent. Zoek inspiratie en zorg voor liefdevolle ondersteuning; vinden, hulp en ontwikkelen liggen voor de hand. Maar hoe dan?

European Youth Inspiration Event 29 mei 2022

Met elkaar de dialoog voeren over talenten en vaardigheden, wat de economie en samenleving vraagt te ontwikkelen en welke rol Europa daarbij speelt. Deze onderwerpen, en meer over politiek, het leven en talent, bespraken jongeren en ‘oudere jongeren’ van 15 tot 65 jaar op het European Inspiration Youth Event bij muziekcentrum Popradar. Lees hier meer over het programma.

Tijdens live music, open dialogen en workshops kregen ontmoeten, verbinden en inspiratie een nieuw geluid.    

Opening 

Hizir (23), Haagse Jongerenambassadeur Diversiteit, opende de eerste dialoog over talent, ontwikkeling en passie, en hoe dit het beste te ondersteunen door school, het systeem (onderwijs, samenleving en economie) en politiek.

Het is nog niet zo makkelijk om daarin verandering te brengen, desalniettemin is verandering echt nodig

Ik word vaak beoordeeld, wie ik ben en wat ik kan, op wat mijn ouders gestudeerd hebben en wat zij nu doen. Ik ben meer dan dat!

Ik haal goede cijfers voor wiskunde en natuurkunde, en dan moet ik maar Natuur & Techniek kiezen? En hoe zit het dan met mijn passie voor creatieve vakken, zoals muziek en met mijn handen dingen creëren, waarvan ik weet dat ik er aanleg voor heb, maar nauwelijks of niet meer op school wordt gestimuleerd. Hoe kom ik dan uit mijn hoofd?

Ik hou van muziek. Ik zing. En toch word ik alleen maar beoordeeld op wat ik kan, zou moeten kunnen, op school.”

Live muziek

Suzanne (26), singer-songwriter, inspireerde met haar levensverhaal, vol onzekerheden en worstelingen, met het stellen van existentiële vragen als Wie ben ik, Waar sta ik nu, Waar ga ik naartoe, Wat heb ik nodig en Waarom doe ik wat ik doe? en met drie eigen songs. Daarnaast zong ze De Diepte (S10), Lef (Karin Bloemen) en In My Life (The Beatles).

De muziek die Suzanne maakt is eigenzinnig en intiem. Mystieke droom pop met melancholische thema’s en metaforische teksten. Kleine mystieke verhalen.

Suzanne Sanders Music

Disappear, een zelfgeschreven song, verbond Suzanne aan de vraag Wie ben ik? Haar heldere stem en woorden raakten de harten; de jongeren vinden zichzelf erin terug:

“I find it hard to tell how I feel […] But don’t think that I just disappear in the night […] Don’t think that I know how to fight” – Disappear lyrics

Herkenbaar!

Dores

Inspirerend!

Grad

Angelic!  

Zisan

From the heart  

Patrick

Mooie uitstraling

Fatima

Workshops

Allen kozen ter plekke voor Het Experiment, een spontane, organische fusie van de diverse elementen van de 3 workshops: verkenning van je eigen plek en rolmodel, betekenis en zin van waar je nu staat en hoe talenten en vaardigheden te ontwikkelen. 

Dit gebeurde in 2 opeenvolgende inspiratievormen: (1) een inspiratiekring (binnen), een kringgesprek met Patrick (voormalig tophandballer) en Elly (voormalig directeur Straat Consulaat, politieagent en hulpverlener) begeleid door Bianca en Tjebbe, en (2) een systeemopstelling (buiten) geleid door Ricardo.

Ontmoet je rolmodel Ontdek je eigen plek

Tijdens de inspiratiekring werd een blauwe handbal overgegooid en iedere ontvanger deelde zijn/haar rolmodel, vertelde de kwaliteiten en waarden die hen inspireerden om vervolgens het in 1 woord (of enkele woorden) op de handbal te schrijven: De Vindplek Bal. 

Wie is mijn rolmodel en welke kwaliteit inspireert me?

Creativiteit – Meer creativiteit op school

Uiten van gevoelens en frustraties

Omgaan met tegenslagen

Het klinkt heel stom […maar ik weet het niet]

Gelukkig worden

Doel […-gerichtheid; wat wil ik bereiken?]

Daadkracht

Principes

Dromen

Wat heb ik nodig?

Ik weet het niet

Vrijheid

Luisteren

Eenvoud

Durven

Stilte

Keuzes […iedere dag heb je opnieuw de keuze]

Zoektocht 

De opstelling 

In de systeemopstelling, begeleid door Ricardo, meldde Abdul zich als vrijwilliger. Hij wist niet wat er zou gebeuren maar gaf zich over aan wat er komen ging. In zijn opstelling koos Abdul 4 representanten voor Waar ga je naartoe? (doel), Wat houdt je tegen? (blokkade) en Wat heb je nodig? (hulp). Nieuwe persoonlijke inzichten vormden zich gaandeweg het proces. Bijzonder! 

Afsluiting

Met een performance van Suzanne, een korte takeaway-interactie met Hizir en napraten met pizza was de middag rond. Het was een middag van ontmoeten, verbinden en inspireren, en met elkaar in gesprek gaan over politiek, het leven en talent. De jongeren inspireerden en werden geïnspireerd: 

Meer events zoals dit

Wat kan ik doen (voor de wereld)?”

Laten we de planeet niet verknallen!

Iedereen meer respect voor elkaar

…zijn soms streng over wat je moet bereiken en wie je moet zijn…ik weet alleen nog maar wat ik niet leuk vind!

Doen waar je goed in bent

…het leven nu gaat vooral over het denken (en doen) maar kunnen we ook meer leren om te zijn?

Maak EU meer zichtbaar, relevant en transparant voor de jongeren

‘Meer events zoals dit laten jongeren meer nadenken en inspireren over hun potentieel, plek en participatie voor een betere en mooiere wereld.’

Bekijk de story clip EYIE2022 op Insta

Organisatie & Thema

EYIE2022 is georganiseerd door De Vindplek Loosduinen in samenwerking met Collectief070 en mede mogelijk gemaakt door steun van de EU:

Een economie die werkt voor mensen: Hoe jongeren hun weg vinden naar persoonlijke groei, een nieuwe economie en een betrokken Europa.

De Vindplek Loosduinen & Collectief070

Eventplein Collectief070: Lees hier meer

European Youth Year 2022: Lees hier meer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *