Ben je onlangs op jezelf gaan wonen?

3 juni 2021

Zou je dan willen meedoen aan een onderzoek over het creëren van een thuis? Voor een nog te realiseren jongeren woonproject zijn wij op zoek naar verhalen over ‘thuis’. Uit huis gaan is een grote stap voor jongvolwassenen. Zeker als zij hierbij weinig ondersteuning van hun ouders ontvangen kan dit lastig zijn. Om te ontdekken hoe jongvolwassenen een thuis creëren zoeken we uit welke mensen, situaties, kansen of omgevingen belangrijk waren voor mensen die deze stap recent of langer geleden hebben gemaakt. Meld je dan hieronder aan onder vermelding van ‘Meer info over onderzoek jongeren woonproject‘.


Tips voor meer energie, contact en levenslust

27 mei 2021

Het zijn eigenlijk no-brainers en toch handig om eens bij stil te staan. Voel jij je wel eens eenzaam? Hier wat tips. Ook voor je ouders, leerkrachten en lokale ambtenaren. Iets om mee te experimenteren? Of te bespreken? Of zelfs om een projectje ervan te maken om samen iets te doen voor anderen? Heb je hier ideeën over; en zelfs om met anderen het te organiseren? Meld je dan hieronder aan onder vermelding ‘Tips voor meer energie, contact en levenslust‘.

Bron: Tips voor jongeren, ouders, onderwijs en gemeenten (Movisie) om op een gezonde manier om te gaan met eenzaamheid.

“We hebben allemaal wel eens ‘bleh’ gevoelens: hoe je ermee omgaat maakt het verschil.”


Aandacht voor burgerschap op jonge leeftijd loont

19 mei 2021

Actief burgerschap draagt bij aan het functioneren van de samenleving op lange termijn en aan het welbevinden van jongeren, zegt Nikki Udo van het Nederlands Jeugdinstituut. ‘Docenten en andere volwassenen in de omgeving van jongeren hebben hierin belangrijke rol. Zorg dat kinderen en jongeren ervaren dat hun mening ertoe doet. Stel jongeren vragen over maatschappelijke problemen: “Wat vind jij hiervan? Waarom? Wat zou jij veranderen?” Zulke vragen dagen jongeren uit om mee te denken over oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.”

Dit wordt onderschreven door het onderzoek van Edwin Slijkhuis waarop hij promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen: “Burgerschapsonderwijs op jonge leeftijd stimuleert jongvolwassenen om later politieke activiteiten te ontplooien.” Uit het onderzoek blijkt onder andere dat burgerschapskennis van 14-jarigen de politieke participatie op 21-jarige leeftijd voorspelt. Bron: Nederlands Jeugdinstituut – Aandacht voor burgerschap in de klas loont

Heb je hier ideeën over? Meld je dan hieronder aan onder vermelding van ‘Aandacht voor burgerschap op jonge leeftijd loont‘.