De Coach in Den Haag

Programma Workshops Heel Je Levensverhaal

Programma workshops toegelicht

Het programma van de workshops Heel Je Levensverhaal is met zorg, aandacht en liefde samengesteld, en is bovenal gericht om met bewuste aandacht en volledig aanwezig-zijn te kijken naar je eigen levensverhaal. We doen dit door woorden (en beelden) te gebruiken in een speels, creatief proces van kijken, schrijven en reflecteren, en samen delen door feedback ontvangen en geven in een open dialoog. De structuur en inhoud is hieraan volkomen ondersteunend. 

“De structuur, samenhang en inhoud, met schrijven als middel voor innerlijke dialoog en reflectie, werkte helend voor me.”

Ricardo

Wat mag je verwachten te bereiken?

Het programma van de workshops Heel Je Levensverhaal zorgt voor het realiseren van specifieke doelen:

  • Gebruik intuïtief en oordeelloos schrijven als creatief middel om woorden nieuwe betekenis te laten krijgen; schrijf je levensverhalen. 
  • Ervaar de helende werking van het schrijven, en het delen van reacties en vragen (de feedback); de (open) dialoog en de (zelf)reflectie.
  • Ontdek je vraag; wat houd je (echt) bezig en kan je dit formuleren in een vraag? 
  • Onderzoek je thema’s en patronen.
  • Leer van nieuwe inzichten.
  • Ontmoet nieuwe mensen op een leuke, interactieve en betekenisvolle wijze. 

Wat gaan we doen?

In het programma van de workshops Heel Je Levensverhaal verkennen we je leven, vanaf geboorte tot nu, vanuit diverse perspectieven en verschillende tijdlijnen. Ook ontdekken we de zogenaamde synchrone momenten, de kruispunten, de stroomversnellingen en de patronen en thema’s.

We leren vragen formuleren van wat je nu bezighoudt. Spelenderwijs en experimenterend. Met de vijf functies van het formuleren van de vraag. Ook kijken we naar de introductie, evolutie en beleving van je vraag. 

“Gave workshop, Ben al veel met heling bezig geweest. Heel Je Levensverhaal zet het op een rijtje. Voor mij was in het in die zin verhelderend. Ik vond het heel erg leuk. Wil graag de vervolgcursus doen! Verwerken van pijn en emotie is therapie. Dit is geen therapie. Dit is anders. De workshops gaan over in kaart brengen van je eigen geschiedenis. Een blueprint van je achtergrond. De schrijfopdrachten maken het verschil. Je hebt een creatief doel. Een aanrader voor mensen die op een plek zitten waarin je je zuiver voelt; doe het niet als je in pijn zit.”

– Laurie

Wat speelt mee op de achtergrond?

In het programma van de workshops Heel Je Levensverhaal spelen we met het fenomeen tijd. Wat betekent het voor jou? Hoe ga jij ermee om? Werk jij meer met Chronos of Kairos, of werk je met beide? 

Een aantal wonderlijke triniteiten hebben tijdens de workshops (en niet alleen tijdens de workshops) invloed op wat er in het moment gebeurt: Hoe ga jij om met verleden, heden en toekomst? Welke rollen speel jij in de de driehoek van ik, de ander en de wereld? Wat gebeurt er met jou in het ontmoeten, verwonderen en creëren? 

Wat mag je verwachten van de facilitatie, de sfeer en de energie in de workshops?

Interactie, open, sympathiek, zacht, ruimte, aandacht, aanwezig-zijn, heldere communicatie, humor, diepgang, licht en luchtig, samen en gezellig.

“Wat ik lastig en spannend vond (en in mijn hoofd speelde) “Moet ik dit nu allemaal gaan delen?” Nee dus, ik mag kiezen. Het is goed zoals het gaat. En … ik heb tijd nodig om de dingen laten landen. Vandaar dat ik het lastig vind om direct te reageren. Maar ook dat voelde goed. Schrijven was voor mij de sleutel. En de directe vragen na de schrijfopdrachten waren heel fijn.”

Miryam

De Opdrachten vooraf

Wat we gaan doen 

Vanaf vier weken voorafgaand aan de eerste workshop, ontvang je iedere week een creatieve opdracht om voor jezelf, op eigen tijd en tempo, uit te werken en ermee te experimenteren,

Wat we daarmee willen bereiken

Een start en ontwikkeling van jouw persoonlijk proces van Heel Je Levensverhaal.

Programma workshops in overzicht

Workshop titel
Thema
OnderdelenWat anderen zeggen over Heel Je Levensverhaal
Workshop Aarde
Tijdlijnen in Beweging
Voordracht & Dialoog: De Triniteiten van Heel Je Levensverhaal
Woon-Werk-Ontwikkeling
Introductie ‘A l’improviste’
Schrijfopdracht: ‘Een dierbare jeugdherinnering’
De Vraag-exposé 
“Het is een krachtige methode, werken met de tijdlijnen. In iedere tijdlijn gebeurde er wel iets. Ik kom er nu achter dat ik hele periodes gedelete heb.” – Ricardo 
Workshop Water
Ontmoeten
Voordracht & Dialoog: Kairos en Chronos
Jouw Persoonlijke Introductie
Relaties
Schrijfopdracht: ‘Moment van geboorte’ 
De Vraag-introductie
“Mooi, verrassend en interessant om vanuit het verleden een vraag in het heden te formuleren voor de toekomst.” – Alexandra
Workshop Lucht
Verwonderen
Voordracht & Dialoog: De Reis van de Held 
Gebeurtenissen
Schrijfopdracht: ‘Kantelmomenten – Jouw bijzondere synchrone momenten’
Jouw IKIGAI
De Vraag-evolutie
“Deze vorm is heel productief. Het geeft mij structuur en ritme. Wat een paar keer gebeurde is dat de inzichten concreet werden; er ontstonden duidelijke definities van de inzichten. Het geschreven woord geeft je echt iets. Het wordt meer waar. Het krijgt meer bestaansrecht. Ik zou heel graag een boek willen schrijven.” – Laurie
Workshop Vuur
Creëren
Voordracht & Dialoog: Intentie en Beweging
Schrijfopdracht: ‘Je diepste intentie’
Obstakels van transformatie
Bij het kampvuur
De Vraag-beleving
“Nu ik het opgeschreven heb, is het weer sterk gaan leven. Het (dromen en verlangens) kan dichter bij huis, denk ik. Het kan allemaal best wel.” – Miryam
Programma Workshops Heel Je Levensverhaal
Heel Je Levensverhaal [bron afbeelding]